Bebek sağlığı



“Bebeğimi ne sıklıkla emzirmeliyim?”,

“Her emzirmeden sonra kusmak normal mi?”,

“Bebeklerde uyku düzeni ve uyku pozisyonu nasıl olmalı”

Bebek bakıcılığıyla ilgili daha fazla soru, anneler ve anne adayları için tatlı bir telaşla meraklı bir araştırma sürecinin başlangıcı anlamına gelir. İlk 6 ayda anne sütünün önemi kadar, 6. aydan sonra orta kulak enfeksiyonu riskini artıran emziğin doğru kullanımını bilmek gerekir. Bebeğin nasıl giyinmesi gerektiği, bebeğin neden sık ağladığı ve göbek bakımı bilinmesi gereken hassas konular arasındadır. Diyarbakır Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Uz. Dr. Aycan Yıldız bebek bakımında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Bebek ne sıklıkla emzirilmelidir?

Doğumdan sonraki ilk saatten itibaren bebek anne sütü ile beslenmelidir. Günde sekiz emmenin altına düşmeden bebeğin canı istediğinde emzirilmesi tavsiye edilir. Besin değeri yüksek olan ve sindirimi kolaylaştıran anne sütü ilk 6 ay ek gıda verilmeden verilmelidir. Dört saatten fazla aç bırakılmaması gereken bebeklerde sağlıklı bir gelişim süreci için iki yaşına kadar anne sütüne devam edilmelidir.



Bebek bakımı nasıl yapılır
Bebek bakımı nasıl yapılır


Yetersiz anne sütünün göstergeleri nelerdir?

Genellikle beslenme yetersizlikleri, stres ve hormonal durumlardan kaynaklanan anne sütü yetersizliği, bebekte görülecek bazı belirtilerle belirlenir. En belirgin ve yaygın durumlar arasında günde 15-30 gramdan az kilo alımı ve onuncu günde doğum ağırlığına ulaşılamamasıdır. Sürekli emme isteği ve yutma sesini duymama, yetersizliğin göstergelerindendir. Uyku düzeni, 6’dan az idrara çıkma, üçten az sarı dışkı, yeşil, kahverengi ve siyah dışkı tüm bu belirtilere ek olarak yetersiz anne sütünün göstergeleri arasındadır.

Emzirdikten sonra az miktarda kusmak normal midir?

Yenidoğan fizyolojik reflüsü nedeniyle 3 aydan küçük bebeklerin %80’i günde en az bir kez kusabilir. Fışkıran ve bol miktarda kusma olmadığı sürece, bebeğin kilo alımının da normal olup olmaması önemli değildir.

Bebeklerde hıçkırık olması normal mi?

Beslenme sırasında hıçkırık başlarsa pozisyon değiştirilmeli, gaz çıkarılarak bebek rahatlatılmalıdır. Beslenmeye bir süre ara verilebilir, ancak uzun sürerse anne sütü verilmelidir. Hıçkırık uzun sürerse bebeğe birkaç kaşık su verilebilir.

Bebeklere emzik verilmeli mi?

Emzik kullanımı, besleyici olmayan emme ihtiyacını karşılayarak bebek için bir rahatlama yolu olarak kabul edilmektedir. Bu durum ilk aylarda meme karışıklığına neden olabilir. 6 aydan sonra orta kulak enfeksiyonu riskini artırabilir. Bu durumda hijyen çok önemlidir. Emzik iyice temizlenmeli, gıda maddelerine bal, şeker vb. sürülmemelidir. Bebeğin ağzından düşmüşse iade edilmemeli ve asla bebeğin kıyafetlerine bağlanmamalıdır.

Bebek hangi pozisyonda yatırılmalıdır?

Yüzüstü ve yan yatan bebeklerde ani bebek kaybı riski daha yüksektir. Bebekler ebeveyn gözetimi altında değilken sırt üstü yatırılmalıdır. Bebekler sadece uyanıkken ve gözlem altındayken yüzüstü pozisyona getirilebilir. Kafanın sağ-sol değişimi haftalık olarak yapılabilir. Rahat ve kesintisiz bir uyku için bazı püf noktaları var. Ana güvenliği sağlamak için yatakta oyuncaklar, battaniyeler, giysiler vb. olmamalı. Sanılanın aksine yastık kullanılmamalı ve bebek kundaklanmamalıdır.

Bebeklerde uyku düzeni nasıl olmalıdır?

Her bebek için uyku düzeni farklıdır. İlk günler uyku süresi oldukça uzundur. Ancak ilk 3 günden sonra çevreye olan ilgisi giderek artar ve ilk ayda uyku düzeni sağlanamaz. Az ya da çok sığdığı söylenen bebeklerin çoğu günde ortalama 14-16 saat uyuyor. Ancak uyku düzeni gibi bebeklerde uyanma sıklığı da farklıdır. Dördüncü aya ulaştıktan sonra bebeklerin %90’ı gece 6-8 saat uyur.

Bebekler neden ağlar?

Bebekler gündüzleri tek bir sebep olmadan ağlayabilirler. Sahiplenilme ve sahiplenilme arzusu bile bazen ağlama ile kendini gösterir. Ağlama yöntemi ile isteklerini dile getiren bebekler, sıcak veya soğuk hava, açlık, uykusuzluk, altın rengi ıslaklık vb. nedenlerle ağlayabilir. Ağlama krizlerinde sarılmak, emzirmek, emzik vermek, ninni veya hafif müzik dinlemek, yürümek, yumuşak hareketlerle sallamak, sırtını veya karnını ovmak denenmelidir.



Bebek bakımında dikkat edilmesi gerekenler
Bebek bakımında dikkat edilmesi gerekenler


Göbek bakımı nasıl yapılmalı?

Bebek doğduğunda göbek deliği alkolle silinir ve steril gazlı bezle kapatılır. Bu prosedürden sonra, hub için başka bir işlem veya düzenli bakım gerekmez. Ancak enfeksiyon riski olabileceğinden kuru ve temiz tutulmalıdır.

Banyo nasıl yapılır?

Doğumdan sonraki ilk saatlerde banyo yapılması uzmanlar tarafından önerilmemektedir. sağlıklı bebek ayakkabısı Göbek düşene kadar silme banyosu önerilir. Bebeğe yeni yedirilmemeli, banyo malzemeleri ve su, bebek soyunmadan önce hazırlanmalıdır. Uygun su sıcaklığı 37-38 °C’dir, dirsekle bakılabilir. Tüm süreç boyunca bebek asla su yakınında yalnız bırakılmamalıdır. Banyo sırasında üşümemeye özen gösterilmeli ve süresi 2-3 dakika ile sınırlandırılmalıdır. Önce baş, sonra vücut yıkanabilir. Bebekler için uygun ürünler bulunsa da sabun ve şampuan aşırı kullanılmamalıdır.

Bebek vücut temizliğinde nelere dikkat edilmelidir?

Kulak ve buruna temizlik amacıyla yabancı cisimler sokulmamalıdır. Tırnakların uzamasıyla daha belirgin hale gelen el-kol hareketi yüzde ve kolların kaşınmasına neden olabilir. Bebeklerin tırnakları yuvarlak uçlu bebek makasları ile kesilmelidir. Tırnak kesmek için en iyi zaman uyku sırasında olabilir. Kız bebeklerde vajinanın iç yüzeyi temizlenmemeli, her zaman önden arkaya doğru silinmelidir. Erkek bebeklerde sünnet derisi geriye itilmemelidir. Bebeğin cildi kuru ise parfümsüz bebek losyonu kullanılabilir.

Bebek nasıl giyinmeli?

En sık yapılan hatalardan biri bebeği üşüdüğünü düşünerek kat kat giydirmektir. Bebekler mevsime göre yetişkinlere göre bir kat daha fazla giymelidir. Bebeğin cildine temas eden giysiler yumuşak pamuklu kumaştan yapılmalı ve dikiş yerleri batmamalıdır. İlk birkaç ay bebek kıyafetleri ayrı yıkanmalı ve iki kez durulanmalıdır. Kokusuz, enzimsiz deterjan veya bebek çamaşır sabunu kullanılmalıdır.

Bebekli bir ortamda klimayı çalıştırmak sakıncalı mı?

Klima kullanılabilir ancak doğrudan bebeğe doğru gelmemeli ve oda sıcaklığı 22 C’nin altına düşmemelidir. Sıcak gecelerde, klima uyku sırasında çalışıyorsa sadece battaniye ve battaniye gerekebilir. Yetişkinlerde olduğu gibi, bebekler de sıcakta ince giydirilmelidir. Hafif bol ve açık renkli kıyafetlerin seçilmesi tavsiye edilir.

Evcil hayvanların bebek için bir sorunu var mı?

Evcil hayvanlar, yeni bir bebeğin varlığı ve davranış değişiklikleri ile kıskançlık belirtileri gösterebilir. Bebek eve gelmeden önce bebeğin yıkanmamış bir giysisi getirilebilir ve kokusu alınabilir. Bebeğin odaya yalnız girmesine izin verilmemelidir. Tüm aşıları ve bakımları yapılmalıdır. Bu alışma aşamasında evcil hayvana da zaman harcanmalıdır. Çocuğa evcil hayvan alınacaksa 5-6 yaşına kadar beklenmesi daha uygun olacaktır.

Bebekle ne zaman seyahat edebilirim?

yolculukta Bir güvenlik koltuğu varsa, ilk günden itibaren kısa yolculuklar yapılabilir. Bebek en az bir haftalık olduktan sonra uçak yolculuğu yapılmalıdır. Ancak bu gezi için herhangi bir aciliyet yoksa 6. haftadan sonra seyahat etmek daha uygun olacaktır. Emzirme bebeğin uçağın iniş ve kalkışında rahat etmesini sağlayacaktır.

Arabada bebek koltuğu almak gerekli mi?

Bebekler her zaman araçta bebek koltuğunda taşınmalı ve kesinlikle alınmamalıdır. Baş kontrolünün olmadığı ilk aylarda bebek sallanmayacak şekilde başı destekli olarak arka cama dönük koltuğa yerleştirilmelidir. En güvenli yer arka koltuğun ortasıdır. Araçta ani frenleme ile düşerek veya uçarak bebeğe zarar verebilecek cisimler bulunmamalıdır.

Bebeğin güvenliği için nelere dikkat edilmelidir?

Bebeğin güvenliğini olumsuz etkileme potansiyeli olan herhangi bir duruma, dünyaya gözlerini açtığı ilk andan itibaren dikkat edilmelidir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;

Emmede zayıflama, uzun süre uyuma, vücutta gevşeklik, hareketlerde yavaşlama, ağlamama, tiz ağlama, fışkıran kusma, morarma gibi durumlarda hastaneye başvurulmalıdır.
Yüksek bir alanda, evcil hayvanıyla, yabancıyla, 5 yaşından küçük kardeşi veya kuzeni ile, on dört yaşından küçük bakıcısıyla, açık havada, arabada yalnız bırakılmamalıdır.
Bebek ağlarken havaya atılmamalı, susmak veya oyun oynamak için sallanmamalıdır.
Bebeği uyutmak için bile çabuk sallanmamalıdır.
Bebek ve beşiğin üzerinde kurdele ve ipler tutulmamalıdır.
Bebek havuza tam kafa kontrolü olmadan girmemelidir.
6 aylıktan küçük bebekler 28-29°C’nin altındaki suya batırılmamalıdır.
Bebeğin bulunduğu hiçbir ortamda tütün ürünleri kullanılmamalıdır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *